Wojciech Krukowski (1944-2014)

Historyk sztuki. Założyciel i kierownik artystyczny Akademii Ruchu, interdyscyplinarnej grupy twórczej. Autor większości projektów Akademii Ruchu, a także reżyser i koordynator jej prac. W latach 1990–2010 dyrektor Centrum Sztuki Współczesnej „Zamek Ujazdowski”. Wojciech Krukowski zmarł 18 stycznia 2014 roku.

Dzieciństwo i edukacjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Wojciech Krukowski urodził się 30 maja 1944 roku w Zabielu, koło Ostrołęki. Był synem leśniczego. Ukończył szkołę podstawową w Kwidzyniu na Pomorzu Gdańskim. Edukację kontynuował w Technikum Leśnym w Białowieży. Z powodu zaangażowania w strajk szkolny związany z III Zjazdem PZPR w roku 1959 musiał opuścić szkołę. Został przyjęty na drugi rok do Liceum Sztuk Plastycznych w Gdyni Orłowie. W 1964 roku rozpoczął studia w Instytucie Historii Sztuki Uniwersytetu Warszawskiego.
Wojciech Krukowski: „To był dosyć ekskluzywny kierunek, w egzaminach 112 osób startowało na 8 miejsc. Tak się stało, że wśród tej ósemki się znalazłem”1.
Na egzaminie wstępnym opowiedział między innymi o swojej koncepcji prezentacji sztuki, czyli ruchomych wystaw.
Wojciech Krukowski: „Wtedy to było takim problemem, bo było to silne centrum stołeczne, trochę Krakowa, Gdańska, myślałem o objęciu całej mapy kraju takimi inspirującymi przedsięwzięciami”2.

Działalność artystycznaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Zainteresowanie sztuką przejawiał od najmłodszych lat. Jako chłopiec rysował, na przykład zachód słońca nad Puszczą Białowieską i żubry w naturalnym środowisku. W podstawówce uczestniczył w różnych formach aktywności pozalekcyjnej. Zagrał kilka ról, między innymi Szewczyka Dratewkę w przedstawieniu szkolnym. Jako uczeń Liceum Sztuk Plastycznych założył Klub Jazzowy i Klub Młodych Poetów.
Wojciech Krukowski: „To takie sytuacje, które poszerzały ten proces życia sztuką”3.

Wojciech Krukowski pisał wiersze i brał udział w wielu konkursach plastycznych i literackich, między innymi w konkursie na recenzję „Młodzież o grafice”, gdzie zdobył drugą nagrodę. Był uczestnikiem konkursu organizowanego przez „Życie Literackie”, gdzie, obok Stanisława Barańczaka, otrzymał wyróżnienie.
Wojciech Krukowski: „Trzeba być przez cały czas na jakimiś takim haju, w stanie takiego pobudzenia, że to pomaga i niekoniecznie trzeba się w tym samym czasie poważanie upijać. Jednak takie życie sztuką, w pobudzeniu twórczym, daje poczucie takiego uniesienia zbliżonego do alkoholicznego. To był ciekawy czas dojrzewania”4.
Duży wpływ na jego działania miało środowisko, w jakim dorastał: „Jeśli spotykało się w szkole, w sąsiedztwie kogoś, kto inspirował, kto pobudzał, stwarzał wrażenie, że nie jestem sam w tych zainteresowaniach, takim działaniem bliższym twórczości, jakakolwiek by ona była, to było wszystko naturalne i łatwe. No i stąd to liceum. Potem jednak decyzja, że już dość tego zapachu terpentyny, oleju związanego z pięcio-, sześciogodzinnymi zajęciami z malarstwa, że to wystarczy i zdawałem na historię sztuki w Warszawie”5.

Na pierwszym roku studiów został redaktorem Kickiego Radia – radiowęzła w akademikach przy ulicy Kickiego, gdzie najpierw zajmował się recenzjami wystaw, później został kierownikiem programowym. Jako student prowadził miejscowy klub twórczy i poetycki – „Ubab”, miejsce debat politycznych. Wojciech Krukowski był organizatorem głośnej dyskusji: „Patriotyzm – ojczyzna – państwo”, między innymi z udziałem profesora Jerzego Szackiego. Następnie został kierownikiem programowym klubu Hybrydy.
Był organizatorem Centrum Środowisk Artystycznych „Dziekanka” i współtwórcą pracowni „Dziekanka”. Wojciech Krukowski był inicjatorem magazynu artystycznego „Obieg”, a także organizatorem i animatorem, w latach 1989–1992, Kina/Teatru/Tęcza. W 1990 roku został dyrektorem warszawskiego Centrum Sztuki Współczesnej „Zamek Ujazdowski”. Po dwudziestu latach zdecydował się odejść z CSW.

Założyciel Akademii RuchuBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Podczas studiów, w 1973 roku Wojciech Krukowski założył w Warszawie w środowisku studenckim Akademię Ruchu – interdyscyplinarną grupę twórczą działającą na pograniczu teatru, sztuk plastycznych i filmu.
Pierwszym przedstawieniem grupy był spektakl Lektorat (1973). Akademia Ruchu zadebiutowała podczas Ogólnopolskiego Przeglądu Pantomimy Amatorskiej w Szczecinie. Zespół otrzymał I nagrodę za „współczesną formę w spektaklach Collage i Lektorat.

Akademia Ruchu poza spektaklami organizowała akcje teatralne zbliżone do happeningów i prowadziła teatralne warsztaty.
„Prace Akademii Ruchu w otwartej przestrzeni miasta, mające od 1974 roku charakter regularnej, ciągłej aktywności [ponad 600 spektakli, zdarzeń i akcji ulicznych] są pierwszym w kraju przykładem tak systematycznych działań grupy twórczej – poza oficjalną sferą kultu sztuki – w przestrzeni „nieartystycznej”; na ulicach, w domach mieszkalnych i strefach przemysłowych. Z kolei elementy codzienności przenoszone w praktyce Akademii Ruchu w «świętą» przestrzeń sztuki [na scenę, do galerii] wzbogaciły jej wizję antropologiczną, nie ujmując niczego estetycznej”6.
Grupa stworzyła m.in.: Autobus (1975), Lekcje (1976), Europa (1976), Życie codzienne po Wielkiej Rewolucji Francuskiej (1980), English Lessons (1982), Tango wodne (1994), Heide Park (1999), Przychodnia Exit (2000).
Akademia Ruchu występowała zarówno w kraju, jak i za granicą, między innymi w takich miejscowościach jak: Aachen, Aradeo, Arhus, Bari, Belgrad, Bilbao, Bolonia, Caracas, Dortmund, Drezno, Glasgow, Grenoble, Kair, Mediolan, Londyn, Norymberga, Nancy, Padwa, Poczdam, Rivoli Sztokholm, York i wielu innych.
11 września 1999 roku Wojciech Krukowski otrzymał nagrodę honorową IX Międzynarodowego Festiwalu Teatrów Eksperymentalnych w Kairze, nagrodę przyznano za całokształt twórczości.

Akademia Ruchu na festiwalach w LublinieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Debiutanckie przedstawienia Lektorat i Collage Akademia Ruchu zaprezentowała w maju 1973 roku podczas Studenckiej Wiosny Teatralnej i zdobyła nagrodę prasy dla ciekawszego wydarzenia festiwalu.
Wojciech Krukowski: „Festiwale dawały poczucie tej wspólnoty i dlatego po Lubelskiej [Studenckiej] Wiośnie Teatralnej [19]73 [...], z całą pewnością coś się stało w [19]76 roku. [19]76 rok był bardzo ważny myślę dla Polski i dla nas – dla teatru alternatywnego. [...] Akademia Ruchu tworzy wiekopomny Autobus, to był [19]75 rok – on zapowiadał taki kryzys”7.

W roku 1976 na I Konfrontacjach Młodego Teatru w Lublinie odbyły się prezentacje: Autobusu i Europy Akademii Ruchu.
Wojciech Krukowski: „Autobus, który zwykle zbierał małą publiczność: pięćdziesiąt, sześćdziesiąt osób, tu po prostu tylu ludzi się gromadzi, że nie mieszczą się w tej przestrzeni, robią się awantury, po prostu wszyscy chcą zobaczyć właśnie skandaliczny skądinąd spektakl, gdzie po prostu nic się nie dzieje, nic się nie rusza, bo to jest w gruncie rzeczy trwanie obrazu, który jest metaforą społeczeństwa zdehumanizowanego, opuszczonego. Na Żmigrodzie w Lublinie robimy Europę z kolei – dynamit po prostu”8.
Na I Konfrontacjach Młodego Teatru miały miejsce równoległe realizacje Lekcji przez trzy grupy aktorów w trzech różnych punktach miasta i następnie finalna, pełnowymiarowa realizacja na placu Litewskim. Lekcje Akademia Ruchu zrealizowała również w hali fabrycznej Fabryki Samochodów Ciężarowych w Lublinie.
Podczas I Konfrontacji Młodego Teatru Akademia Ruchu wystąpiła z akcją Wieża II.
Wojciech Krukowski: „Przed «Chatką Żaka» robimy akcję Wieża. To jest akcja, gdzie tniemy transparenty z oficjalną frazeologią, z frazesami partyjnymi, na fragmenty i pierzemy je na oczach ludzi w miskach, płuczemy, jakby dążąc do nadania im pierwotnej czystości, i wieszamy na sznurach rozpiętych przed «Chatką Żaka»”9.
Akademia Ruchu otrzymała główną nagrodę Konfrontacji za całość działań.
Wojciech Krukowski: „Myślę, że to było istotne dla nas, żeby na następnym festiwalu, na który byliśmy zaproszeni – [19]78 – żeby nie być tą samą Akademią Ruchu, której ludzie mogliby się spodziewać. [...] I w tym momencie powiedziałem, że mamy do zrealizowania coś, co nie musi mieć publiczności”10.

Na drugim festiwalu Konfrontacje Młodego Teatru w Lublinie Akademia Ruchu zaprezentowała m.in. akcje Tablica i Dom.
Wojciech Krukowski: „Na Żmigrodzie zaproponowaliśmy ludziom, bo to był koniec kwietnia, że zrealizujemy wspólną, alternatywną dekorację pierwszomajową: zamiast portretów urzędników władzy, zawiesimy na fasadach portrety mieszkańców, którzy nam będą pozowali wcześniej. [...] Myślę, że Lublin pozwolił nam zrealizować rzeczy w naszej historii ważne, po prostu jakby przez to otwarcie do ulicy, że nie przeczołgano nas, tak jak to czasem bywało w jakiś innych okolicznościach”11.

Opracowała Agnieszka Góra
Redakcja: Monika Śliwińska

1 Rozmowa z Wojciechem Krukowskim zarejestrowana w ramach programu Historia Mówiona realizowanego w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 21.05.2013.
2 Tamże.
3 Tamże.
4 Rozmowa z Wojciechem Krukowskim zarejestrowana w ramach programu Historia Mówiona realizowanego w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 21.05.2013.
5 Tamże.
7 Rozmowa z Wojciechem Krukowskim zarejestrowana w ramach programu Historia Mówiona realizowanego w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 21.05.2013.
8 Tamże.
9 Tamże.
10 Rozmowa z Wojciechem Krukowskim zarejestrowana w ramach programu Historia Mówiona realizowanego w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 21.05.2013.
11 Tamże.

Rozmowa z Wojciechem Krukowskim zarejestrowana 21.05.2013 r. w ramach programu Historia Mówiona realizowanego w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN”.
Akademia Ruchu, pod red. Tomasza Platy, Stowarzyszenie Przyjaciół Akademii Ruchu, Warszawa 2003.
Akademia Ruchu, [online:] http://www.akademiaruchu.com/, [dostęp:] 16.08.2013.