Rybna 9 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Rybnej 9.

Uwagi

Chrześcijan - 3

Żydów -17

Dodatkowe informacje

– Protokół z inspekcji z dnia 9 IV 1937 r. stwierdzający, że właściciel posesji Rybna 9, Jan Bielicki, naruszył przepisy bezpieczeństwa i higieny prac budowlanych
– Akta remontu urządzeń kanalizacyjnych z kwietnia 1937 (deklaracje mistrzów, pozwolenia)
– Doniesienie Miejskich Wodociągów i Kanalizacji na Bielickiego Tadeusza który prowadząc remont samowolnie rozkopał jezdnię na długości 5 m (12 IV 1937) i wyjaśnienie właściciela

Ankieta z 17 III 1937
[Inspekcja budowlana, sygn. 4728]

Położenie: Rybna 9
Właściciele: Janina i Tadeusz Bieliccy
Zarządca: Tadeusz Bielicki
Dozorca: Jan Gromacki (Gromadzki ?)

Rodzaj budynku: jednopiętrowy budynek murowany
Data rozpoczęcia użytkowania: budynek stary
Ilość mieszkań:
– dwuizbowe: 3,
– jednoizbowe: 4
Ilość mieszkań w suterenach: brak
Ilość piwnic: 4
Ilość pięter: 1
System wodociągowo-kanalizacyjny: jest wodociąg
Rodzaj oświetlenia: elektryczne (częściowe)
Ogrzewanie: 5 pieców
Klatka schodowa: główna; oświetlenie elektryczne, schody drewniane
Pokrycie dachu: blacha

Zakłady fabryczne i handlowe: brak

Karta realności z dnia 13 XII 1940
Powierzchnia posesji ogółem: 216 m2, w tym:
– zabudowana: 216 m2
Liczba mieszkań: 5
Liczba izb: 11

PiwniceBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Kamienica Rybna 9 wraz z przylegającą do niej od tyłu kamienicą Ku Farze 4 tworzy zwartą zabudowę narożnika u zbiegu ulic Rybnej i Ku Farze.

Rybna 9

Kamienica posiada dwie kondygnacje piwnic.

I kondygnacja dostępna jest murowanymi schodami najniższego biegu klatki schodowej i powtarza dwuosiowy układ parteru. Po prawej usytuowane jest jedno pomieszczenie o głębokości pierwszego i drugiego traktu, po lewej znajdują się trzy pomieszczenia sięgające tej samej głębokości oraz pomieszczenie czwarte sięgające trzeciego traktu.

II kondygnacja piwnic dostępna jest murowanymi, ceglanymi schodami znajdującymi się pośrodku obszernej piwnicy w prawej części I kondygnacji. Piwnice wydrążone są w gruncie pod ulicą Rybną na zewnątrz frontu kamienicy. Z długiego korytarzyka, poszerzonego u wylotu schodów, sklepionego kolebką, wyprowadzono rozgałęzienia biegnące w kierunku północnym oraz zachodnim. Odcinek zachodni zamyka zasypane pomieszczenie.

Zarówno piwnice I jak i II kondygnacji, drewnianymi przepierzeniami, podzielono na mniejsze pomieszczenia.

Ku Farze 4

Kamienica podpiwniczona jest dwiema kondygnacjami piwnic.

I kondygnację tworzy sklepione kolebką pomieszczenie usytuowane pod tylnym traktem kamienicy, do którego prowadzą strome schody. W pomieszczeniu usytuowano wejście do piwnic II kondygnacji, którą tworzy nieforemne, sklepione kolebką, pomieszczenie biegnące od narożnika południowo-zachodniego do północno-wschodniego. Wnętrze piwnicy podzielono ściankami na kilka małych pomieszczeń.

Inspekcja Budowlana, sygn. 4728.

Kamienice przy ulicy Rybnej 9 i Ku Farze 4 w Lublinie, Dokumentacja naukowo-historyczna opracowana na zlecenie Miejskiego Zarządu Budynków Mieszkalnych w Lublinie, oprac.: Stanisław Michalczuk, fot.: Jan Spratek, Tadeusz Ptasiński, Lublin 1971, syg. 384.