Zenona Kłopotowska

Zenona Kłopotowska - fotografia świadka historii
Zenona Kłopotowska - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Zenona Kłopotowska urodziła się 25 marca 1928 roku w Grodźcu koło Będzina. Razem z rodziną przyjechała do Puław gdy miała 7 lat, w Puławach rozpoczęła szkołę powszechną, a następnie z rodzicami przeniosła się do Dęblina, skończyła tam cztery klasy szkoły powszechnej. Lata wojny spędziła w Puławach, gdzie dokończyła szkołę powszechną, a następnie uczęszczała do szkoły handlowej. Po wojnie zaczęła pracować w Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”, potem pracowała w magistracie jako maszynistka, jednocześnie wieczorowo uczęszczała do liceum ogólnokształcącego i zdała maturę. Następnie pracowała w IUNG-u w redakcji wydawnictwa. Po urlopie wychowawczym rozpoczęła pracę w przedsiębiorstwie budowlanym do 1971 roku. W 1971 roku przeniosła się do Instytutu Nawozów Sztucznych i tam już pracowała do emerytury.

Zenona Kłopotowska - relacja świadka historii

W relacji Zenona Kłopotowska opowiada o przedwojennym Dęblinie oraz Puławach. Wspomina okolice swojego domu w Dęblinie, sklepy, cukiernie oraz społeczność żydowską zamieszkującą miasto przed II wojną światową. Świadek historii wspomina swoją rodzinę i dzieciństwo. Zenona Kłopotowska wakacje spędzała u babci w Puławach, dlatego w relacji wspomina o nich – o mieście i Żydach puławskich.