„Żyd” - Teresa Laszkiewicz - fragment relacji świadka historii z 13 listopada 2008

Świata, Bajak, Laszkiewicz Teresa, Pawłowski Grzegorz, ratowanie Żydów, Holokaust „Żyd” Kiedy [Grzegorz Pawłowski uciekł od babci], przebywał u Kuroniów. Z tego co wiem, to ksiądz Grzegorz Pawłowski opowiadał, że tam narozrabiał. Jeszcze niedawno, kiedy mnie odwiedzał, wspominał to, jak pani Kuroniowa krzyczała: „a ty Żydzie jeden będziesz tu rzucał kury w studnię! ”. Zaczęła krzyczeć na cały głos i on uciekł od Kuroniów. Myślę, że tu [główną przyczyną ucieczki i jego wielką bolączką] było to słowo „Żyd”. To go prześladowało. On jako dziecko żył cały czas w strachu, został sam. W tym czasie na pewno przewidywał, ze zginęła i mama, i siostra, przedtem ojciec, więc został sam. Mimo to dziecko, trzeba przyznać, dzielnie znosiło pobyt wśród Polaków, tym bardziej, że nie mówił dobrze po polsku, kaleczył język polski. I myślę, że to też między innymi go zgubiło.