Teatr NN

Związki mieszane w przedwojennej Polsce - Jerzy Skarżyński - fragment relacji świadka historii z 10 czerwca 2016

Jeden był przypadek połączenia się Żydówki z katolikiem, ale nie w samych Uchaniach. To był mezalians straszliwy, to było niedopuszczalne. Natomiast spacery z Żydówkami to czasem myśmy nawet odbywali, rzadko, ale któraś z dziewczyn z nami tam poszła gdzieś, a na żadnym zdjęciu tego nie mam, żeby był taki przypadek.

Takich historii w Uchaniach nie zarejestrowano. Prawa moralne w tym czasie były bardzo mocno przestrzegane. Nie to, że pilnowali tego, tylko wyrośliśmy w tym, po prostu się wyrastało i koniec. Tak samo jak niemożliwym by było, żeby z Ukrainką się ożenił czy coś. Te rzeczy we krwi już się niosło, że pod tym względem się ludzie nie łączą, trzymają się oddzielnie. Nie było takich historii. Nie było i nie było w tym nic dziwnego. Dopiero jak usłyszymy o historii Gomułka – pani Zofia, czy tam te inne przypadki, no to wtedy człowiek się zastanawia, dzisiejszy człowiek, ja zastanawiam się, jak on do tego doszedł, że wziął sobie żonę Żydówkę, a później był antysemitą. I jak oni się pogodzili oboje z tym? No ale to są pytania dzisiejsze, a wtedy takich pytań nie było.