Zdjęcia z Ciechocinka - Teresa Taczanowska - fragment relacji świadka historii z 31 marca 2023

Tutej mam dwa ciekawe zdjęcia zrobione w Ciechocinku. [Byłam tam] w czterdziestym piątym roku z mamusią i z resztą rodziny. Jakieś sposoby na wykonanie tego rodzaju wyjazdu to były z Czerwonego Krzyża. I tutej moja mamusia, i ja w Ciechocinku. Także cały lipiec i gdzieś do połowy sierpnia żeśmy tam byli. I jeszcze reszta rodziny tam była, mamusi siostrzenica, czyli moja siostra cioteczna. W ten sposób właśnie tam żeśmy sobie spędzali ten czas. Zresztą bardzo przyjemne były tam miejsca i ludzie bardzo mili, lekarze. Moją mamusię trzeba było doprowadzić do wewnętrznego porządku pod każdym względem. To znaczy się – w czasie okupacji ważyła czterdzieści dwa kilo, więc było naprawdę bardzo źle z nią. Coraz lepiej, coraz lepiej, no i tutaj już ładnie wygląda nawet na tym zdjęciu.