Teatr NN

Żądlenie nie jest miłe, po prostu żądlenie boli - Mieczysław Janik - fragment relacji świadka historii z 22 lipca 2016

[Strój ubieram], jak jakieś takie poważniejsze prace [są], a taką najpoważniejszą pracą jest miodobranie –to się ubieram, bo to chodzi o to, żeby szybko zrobić i sprawnie. To zakładam kombinezon, kapelusz, rękawice, bo brudzą się bardzo ręce po prostu, później trudno domyć te ręce, więc dlatego te rękawice. Żądlenie nie jest miłe, po prostu żądlenie boli. A już taki przeciętny śmiertelnik to się boi strasznie pszczół, na usłyszenie bzyczenia w panikę wpada. No, ale tak to po prostu jest, że pszczoły mimo wszystko żądlą, nie da się odchować pszczół, żeby uniknąć żądlenia.

Dzisiaj selekcja idzie w kierunku łagodności, więc są generalnie, jak ja to mówię, nieprzyzwoicie łagodne. Nieprzyzwoicie łagodne te pszczoły, tak że czasami nie trzeba dymu, nie trzeba w zasadzie ubioru. Można sobie pracować. To zależy też i od pory roku –pszczoły łagodniejsze są wiosną, do lata, niż później, jesienią.