Teatr NN

Wojna polsko-bolszewicka i bitwa pod Komarowem - Lucyna Kniaziowa - fragment relacji świadka historii z 20 czerwca 2008

[Odzyskania niepodległości przez Polskę] właściwie nie pamiętam. Miałam wtedy 10 lat i niby właściwie powinno się trochę pamiętać, ale ja na przykład bardziej pamiętam czasy z tej wojny bolszewickiej, kiedy Zamość był otoczony. Tu przecież się rozegrały właściwie, pod Komarowem, ta bitwa w pewnym sensie zdecydowała o tym, że bolszewicy musieli się wycofać... Potem z mieszkania, gdzie ja mieszkałam, to było trzecie piętro, można było [patrzeć]… tutaj gdzie jest dzisiaj rotunda i tak dalej, ta rotunda istniała, ale dookoła były pola, zwyczajne łąki, i było widać nawet tych bolszewików jeżdżących na koniach, w czasie tego, kiedy Zamość był oblężony.

Potem pancerny pociąg jeździł po tym torze kolejowym... Z pierwszej wojny, to tyle pamiętam, że w pewnym momencie coś tam było przy śniadaniu, ja zaczęłam płakać, że mnie chleb drażni w gardło, że ten chleb jest niemożliwy do jedzenia. No i tam było dosyć trudno i ciężko... Czy ja wiem co jeszcze… takie to wszystko odległe... Dużo się zatarło już w pamięci.