Teatr NN

Tajne nauczanie w Końskowoli. Donosiciele- Stanisław Sykut - fragment relacji świadka historii z 8 października 2014

Poszedłem do tego wychowawcy, nazywał się Gryglicki, potajemnie się nauczać.

Chyba miał siedmioro dzieci. W Końskowoli. A jego dwóch synów to już po maturze było. On jako oficer z zawodu, był nauczycielem później. Ale poszedłem jakiś czas, a później [były] represje w Końskowoli. Bo Końskowola to sama się też… jedni drugich oskarżali, wydawali Niemcom. Listy wysyłali do żandarmerii. I taki przypadek był, że ta właśnie, co była w Końskowoli na poczcie, i listonosz to odkrywali listy, żeby zorientować się, kto co pisze, do kogo, skargi. I niektóre likwidowali te listy. No i później Niemcy doszli, że oni kontrolują, wycofują te oskarżenia. I aresztowali i ją, kierowniczkę poczty i listonosza. I obydwoje zginęli w obozie. Wiedziałem [ich nazwiska], ale w tej chwili to trudno sobie przypomnieć. Gowacz, nie Gowacz, jakoś ten listonosz się na[zywał]. Na Starej Wsi to był.