Teatr NN

Szkoła powszechna i szkolne koleżanki - Rywka Sztokfisz - fragment relacji świadka historii z 19 listopada 2006

Ja też z Lublina jestem i uczyłam się w polskiej szkole… Ja chodziłam do polskiej szkoły i miałam koleżanki polskie, wydania polskiego. I chodziliśmy razem, razem na wycieczki, razem uczyliśmy się.

Tak że myśmy chodziły razem do szkoły i miałam bardzo bliską koleżankę, Sulińska się nazywała, mieszkała też na Lubartowskiej, róg Lubartowska i… już zapomniałam te ulice. Lubartowska i… Czwartek nie, Czwartek wyżej był. To [była] Ruska.