Teatr NN

Stary gmach poczty przy placu Litewskim - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii z 18 września 2012

Baobab był świadkiem dramatycznych wydarzeń, kiedy w 1939 roku Niemcy opanowali Lublin. Gdy jesienią 1939 roku zrzucali orła z gmachu poczty, to –zepchnięty z wysokości –rozprysł się na chodniku. Pamiętam jeszcze stary gmach poczty, który był w miejscu, gdzie dziś znajduje się McDonalds. Budynek ten, podmyty wodą, zaczął się walić i go rozebrano. Został oczywiście wielki, potężny budynek, który stoi obecnie, ale stary gmach poczty już nie istnieje.

W 1930 roku tutaj zmieniały się konie pocztowe. [Fryderyk] Chopin jechał do swojego przyjaciela Tytusa Wojciechowskiego na ziemi hrubieszowskiej. I tutaj w tym miejscu, vis a vis placu i Baobabu, przesiadał się do dyliżansu, który zawoził go do Krasnegostawu. Tam miał kolejną przesiadkę i tak dalej. Notabene Krasnystaw uczcił to miejsce odpowiednią tablicą.