Stan wojenny - Tomasz Okoń - fragment relacji świadka historii z 14 marca 2019

Byliśmy u znajomego na wsi, który miał zakład elektroniczny, z całej okolicy wszyscy do niego sprzęt elektroniczny do naprawy przywozili. U niego nocowaliśmy i rano zaczęli mu ludzie telewizory przywozić. Ale my mówimy: „No jak, wszystkim się telewizor zepsuł? Co jest grane”? Nie wiem, jak on to zrobił, ale udało mu się uruchomić telewizor czy radio i stąd się dowiedzieliśmy, że stan wojenny został wprowadzony. Nie wiedzieliśmy co to oznacza, czy to wojna czy to co. Dopiero jak wróciliśmy do domu, to po drodze widzieliśmy wojsko, zomowców. Wcielali rezerwistów, kolegi ojciec był wcielony do ROMO [Rezerwowe Odziały Milicji Obywatelskiej]. Stacjonowali w hotelu „Victoria”, tam spali i tam porcję alkoholu dostawali każdego dnia. Tak jak żołnierz przed atakiem na wojnie dostaje porcję alkoholu, tak oni dostawali, żeby może lepiej im się pałowało ludzi.