Teatr NN

Środowisko puławskie było podatne na opozycję - Maciej Sobieraj - fragment relacji świadka historii z 18 maja 2005

Z puławskim środowiskiem kontakty to dopiero były za czasów "Solidarności". Wcześniej nie miałem w Puławach nikogo, z kim miałbym się tam spotykać. Aczkolwiek w tamtych czasach było to dosyć okazuje się, że bardzo podatne było środowisko puławskie na opozycję. Dlatego, że w czasie "Solidarności" Puławy były bardzo prężnym środowiskiem "Solidarności" i jakiejś takiej właśnie opozycji antykomunistycznej. W oparciu o IUNG, ale nie tylko o IUNG o Azoty częściowo tam też o klub PAX-u, który był w Puławach. Więc tam był to taki chłonny teren, teren taki do działań i bardzo wdzięczny. Ponieważ tam to, ta inteligencja, tam profesor Strzemski przecież tam funkcjonował w tych Puławach. Z tym, że ja osobiście w samych Puławach nie miałem kontaktów, ale być może ci starsi koledzy moi... Janusz Bazydło może tam więcej miał jakichś kontaktów z Puławami. Dla mnie dopiero okres odkrycia Puław to jest rok 1981. Powstał wtedy „Biuletynu Ziemi Puławskiej”, najlepsze chyba pismo solidarnościowe na terenie Lubelszczyzny, wtedy w 1981 roku. „Biuletyn Ziemi Puławskiej”, to robił Ireneusz Ostrochulski.

Takim działaczem był tam też z IUNG-iem związany Nakonieczny niejaki, już nie pamiętam w tej chwili imienia. Tam była taka Krysia Murat, ona była chyba w Azotach, pracowała. Była, nie wiem prawnikiem w Azotach była czy już nie pamiętam. Ekonomistą była Krysia Murat. Ona była delegatem na zjazd zresztą. Więc to takie było środowisko.