Prasa w Polsce Ludowej - Zofia Siwek - fragment relacji świadka historii z 18 kwietnia 2016

Muszę jeszcze opowiedzieć o gazecie, która nazywała się „Czerwony Sztandar”. Tę gazetę kupowałam przy ulicy Narutowicza. Tam na rogu była taka księgarnia - nie księgarnia, raczej chyba klub. Czasopisma [mieli] niekoniecznie same radzieckie, ale i te radzieckie też. Dlaczego kupowałam „Czerwony Sztandar”? Bo on był bardzo zabawny. To chyba gazeta białoruska albo ukraińska i miedzy wierszami można było wyczytać, co tam się dzieje. Zapamiętałam na przykład taki artykuł, że w Związku Radzieckim krowy są przyzwyczajane do jedzenia igliwia i jeszcze trochę, a nie będą musiały jeść innej paszy, bo wystarczy im to igliwie. No i tak domyślałam się, że brakuje paszy i trzeba chyba cokolwiek tym krowom dawać, bo już nie mają co jeść.

No i takie rozmaite zabawne historie. Długo czytałam ten „Czerwony Sztandar”.

Dobra zabawa to była.