Teatr NN

Praktyki w wydawnictwach handlu zagranicznego - Iwona Burdzanowska - fragment relacji świadka historii z 6 listopada 2012

[Uczyłam się w] szkole fotograficznej [na] słynnej ulicy Spokojnej w Warszawie. Szło się do niej [koło] izby wytrzeźwień na [ulicy] Kolskiej. Po jednej stronie [znajdowała się] szkoła fotograficzna (oczywiście policealna), po drugiej cmentarz Powązkowski z wielkim murem. [Uczęszczałam tam przez] jakieś dwa lata. Potem [odbywałam] praktykę w wydawnictwach handlu zagranicznego. To było mistrzostwo świata i najbliższych okolic. Ekskluzywne wydawnictwo. Jedyne, które wtedy promowało cokolwiek, co miało związek z Polską. Przygotowanie [publikacji do druku wyglądało] kosmicznie. Nigdzie indziej nie można było zobaczyć, jak to się robi. Przyzwoita drukarnia, sprzęt fotograficzny do reprodukcji [wysokiej] jakości (nie [istniała] taka jakość [nawet] w książkowych obrazkach). Więc [te praktyki stanowiły mój] pierwszy kontakt z wydawnictwami i drukarstwem (które też wciąga). Ale ponieważ drukarstwo miało związek z techniką opartą [na] związkach ołowiu, to nie bardzo się do tego pchałam.