Teatr NN

Pomoc Żydom z Piask w czasie II wojny światowej - Marianna Krasnodębska - fragment relacji świadka historii z 2 maja 2013

Myśmy tam, w tym zakładzie fotograficznym, robili zdjęcia [do dokumentów, które] wyrabialiśmy dla Żydów, tych ukrywających się. Żydom nie wolno było wychodzić żeby robili zdjęcia. To oni tam jakoś tam robili, dawali klisze i tą kliszę przynosiło się do zakładu i Siurawska te zdjęcia wywoływała. Myśmy odbierali te zdjęcia. Pan Janicki należał do AK, był członkiem AK i pani Siurawska współpracowała z nimi.

Ona do getta dostarczała żywność, jakoś kombinowała żeby temu właścicielowi zakładu, [Kohenowi], jakąś rekompensatę dać, bo przecież oni ten zakład przejęli razem ze sprzętem tym fotograficznym. Wiem, że jak kupowała wędlinę u mojego szwagra, to też i kupowała mięso, bo u nas, w naszym domu był sklep mięsny, gdzie na kartki wydawano. W Sklep,prowadzony był przez folksdojcza, ale tam też się szło z nim na taki układ, że można było dostać tę żywność. Pani Siurawska opiekowała się [też] tą panią Makusiową i tym dzieckiem, wiedziała, że ona jest Żydówką. Pani Siurawska w tym zakładzie była do [19]44 roku.