Poglądy komunistyczne - Gad Finkelstein - fragment relacji świadka historii z 17 maja 2009

Było bardzo dużo komunistów u nas, cała inteligencja [to] byli komuniści. Byłem jeszcze bardzo młody, [ale już] byłem pionerem. [Idea komunizmu to] zrobić dobrze dla ludzi, żeby była równość.

Wszyscy komuniści uciekli do ZSRR, [jak tylko były głosy o wojnie]. Też siedziałem w wagonie, pięćdziesięcioro młodych ludzi było [ze mną], to było jeszcze w sierpniu.

Przyszedł ojciec i powiedział tak: „Ty nie jedziesz. Co będzie z nami? Ty zostajesz ze mną.”. Potem jeszcze chciałem przejść przez Bug i nie udało mi się.