Pierwsze upamiętnienie - Zbigniew Dobkowski - fragment relacji świadka historii z 19 lutego 2020

Tablica była uzgodniona z Warszawską Gminą Żydowską, która tablicę przygotowała i tutaj przysłała. My z panem Romanem [Litmanem, z Lubelskiej Gminy Żydowskiej podjęliśmy się umieszczenia [jej] bodajże dzień, bądź dwa przed 16 marca. To było chyba w 2001 roku. Ciężko nam było – nie mieliśmy żadnego przedłużacza – ale udało nam się jakiś wypożyczyć i nawierciliśmy w ceglanym murze kilka otworów, żeby tą tablicę przymocować. Ona przez długie lata, chyba do 2016 roku, była na tym murze. Pod tablicą co roku były składane pojedyncze znicze czy kamienie.

Na tablicy pisało, jeśli się nie mylę: „Pamięci 26,5 tysiąca Lubelskich Żydów, którzy z tego miejsca, w dniach między 16 marcem a 15 kwietniem 1942 roku zostali wywiezieni i zamordowani w obozie zagłady w Bełżcu”. Pod spodem: „Warszawska Gmina Żydowska”. Była [tam] tylko [jedna] tablica, zapisana po polsku.