Teatr NN

Nauczyciele w Gimnazjum im. Unii Lubelskiej - Janina Smolińska - fragment relacji świadka historii z 1 grudnia 2002

Cztery następne klasy przeżyłam w Unii. Różnie tam bywało, ale miałam wspaniałych profesorów. Pani Woszczerowicz, rodzona siostra Jacka Woszczerowicza - aktora, pani ta rytmiki nas uczyła. Ruszczyc - Ruszczecka, samo nazwisko wskazuje na to, że pochodziła z rodu szlacheckiego, super inteligentna kobieta. Ja byłam taka uczynna, jak trzeba było dziennik przynieść, bo pani zapomniała - to ja biegłam do pokoju nauczycielskiego w podskokach. Pani Chałubińska - nauczycielka geografii, pan Majka już nieżyjący, bardzo ceniony łacinnik, pani Pliszczyńska - wysokiej klasy nauczyciel. Pani Chałubińska mnie uczyła, pamiętam geografii jeszcze u Urszulanek.