Teatr NN

Na początku fotografowałem osoby - Andrzej Kowalik - fragment relacji świadka historii z 21 marca 2018

Nie pamiętam swojego pierwszego zdjęcia. Wiem, że [na początku fotografowałem] (właśnie [aparatem] Druh) osoby. Przede wszystkim rodzinę. Była dobra pogoda – zima, śnieżnie, słonecznie. Dlatego [wszystko mi] dobrze wyszło. Bo przy innym układzie Druhem nie dałoby się zrobić dobrego zdjęcia. [Ponadto fotografowałem ludzi] ze szkoły, trochę z technikum (na Węglinie mieliśmy praktyki geodezyjne, więc zrobiłem [kilka zdjęć]).

Lublin [uwieczniałem] dopiero w latach 70. W 1966 roku poszedłem do wojska, [dlatego] dwa lata mnie nie było.