Teatr NN

Miasteczko jest sukcesywnie rozwijane - Krzysztof Wasilczyk - fragment relacji świadka historii z 17 listopada 2017

Miasteczko [to] ostatnia nasza inwestycja, którą teraz sukcesywnie [rozwijamy].

Większość pomieszczeń ma już opracowane scenariusze i jest wyposażona w zabytki, aczkolwiek jeszcze troszkę [pracy] nam zostało. Ciągle mamy nadzieję, że powstanie reszta miasteczka. Bo to, [co stworzono] do tej pory ([czyli] pierzeja północna wraz z przyległościami), jest ćwiartką [tego, co zostało zamierzone].

Pozostają [w planie bowiem] jeszcze trzy pozostałe pierzeje. W pierzei południowo- wschodniej stoi kościół z plebanią i spichlerzem, a w południowo-zachodniej [znajdują się] stajnie po majątku Krychowskich. One pozostaną w skansenie jako miejskie stajnie. [Ponieważ] w pierzei północnej stoją budynki murowane, które są najbardziej kapitałochłonne, [to] w pozostałych pierzejach już [ich] nie będzie. Biorąc [to] pod uwagę, szacunkowo można powiedzieć, [że] cały projekt jest [na] półmetku. [Choć] może to zbyt optymistyczne spojrzenie. Jeszcze troszkę nam brakuje, żeby zamknąć rynek.

Relacja z 17 listopada 2017