Teatr NN

Małżeństwa polsko-żydowskie w przedwojennych Puławach - Towa Gothelf - fragment relacji świadka historii z 18 grudnia 2006

Był u nas sklep, właściciele się nazywali Goldmanowie, pobożni ludzie. Mieli trzy córki – jedna była bardzo ładna. I ona pracowała w sklepie obuwniczym Bata. W Puławach było wojsko i jakiś oficer w niej się zakochał. Ona wyszła jednej nocy przez okno i uciekła z nim. To było bardzo takie niepopularne w małym miasteczku. Potem słyszeli, że oni pobierają się w Końskowoli, to było pięć, sześć kilometrów [dalej].

Poszli pieszo zobaczyć, jak ona [wychodzi za mąż]. Ona została przy życiu po wojnie, on ją uratował. Chciała uratować rodziców, ale oni nie chcieli o niej słyszeć, powiedzieli: „Ty dla nas umarłaś”. Ona mieszkała niedaleko stacji kolejowej [po wojnie], moja siostra ją spotkała i zaczęła rozmawiać z nią. I [tamta] zaczęła pytać, czy ktoś został z jej rodziny. J kiś Żyd z Puław też przejechał pociągiem, to ona też rozmawiała z nim. To jeden [taki przypadek] był, o którym się słyszało.