Teatr NN

Koniec funkcjonowania zespołu „Tenders” - Zofia Wronko-Mitrut - fragment relacji świadka historii z 19 lipca 2013

udostępnienie online najcenniejszych zasobów, zespół Tender's, koniec zespołu „Tender’s”, członkowie zespołu 13. Koniec funkcjonowania zespołu „Tender’s” Jeszcze grali na zabawach, na balach. Jest Zespół Pieśni i Tańca Akademii Medycznej, który prowadzi pani Maciąg Krysia, a jej mąż Tadek, zaprzyjaźniony, też tam w kapeli gra. I on pracował z moim mężem. I właśnie oni zaprosili zespół „Tenders'ów”. Było lecie jakieś tam, zjechali się lekarze, można powiedzieć z całego świata. Bo ci, co tańczą w zespole medycznym, to są wszystko lekarze. I pamiętam, że myśmy tam grali. Myślę, że to był jakiś 1990, może 1995 rok. Mąż zmarł czternaście lat temu, więc jak gdyby ten zespół już przestał grać. Skład się zmienił, ale nie byli w stanie, nie było chętnych, żeby nawet doszedł ktoś i żeby grać. Rok temu też zmarł pianista. Został tylko perkusista, gitara basowa - Tomek Jaworski i Piotrek Białek. Tak że ubywa osób. Mam opisane w „Sztandarze Ludu”dwudziestopięciolecie „Tendrs'ów”. Tam jest od razu z zespołem chyba zdjęcie nawet. Pamiętam, że jeszcze graliśmy na Zajeździe Piastowskim w Kazimierzu, dla farmaceutów. Duży był występ. Piosenki z lat sześćdziesiątych, bo tak sobie zażyczyli. Pamiętam, że pan dyrektor szpitala na Jaczewskiego, bo znamy się jeszcze z moich rodzinnych stron, przyszedł, i razem śpiewaliśmy.