Teatr NN

Jakość dzisiejszych produktów jest bardzo niska - Krystyna Doroń - fragment relacji świadka historii z 9 czerwca 2016

Nie ma takiej marki teraz; [która by się nie psuła]. Nawet najlepsza firma nie dorówna, żaden producent butów, temu co na zamówienie się robiło. Ani towarem, ani jakością.

Kiedyś były mocne buty. Te buty przykładowo mam dwadzieścia lat i mam ładne.

Reperujemy, to my wiemy jakie [teraz są] buty. Klientka dała dwieście siedemdziesiąt złotych, przyszła do mnie i pokazała buty, i pyta mnie się czy to są ze skóry. Ja oglądam, a to są z ceraty, a ściółka skórzana. Mówię, wie pani, to nie są skórzane, muszę panią zasmucić. Ona mówi: „No myślałam, że tyle pieniędzy dałam, to kupiłam skórzane”. A niestety nie kupiła skórzanych. Po co ten znaczek skórzany dają, skoro to nie jest skóra? To przesada.

Jestem na targu, córka chce sobie kupić torebkę, więc mówię do niej: słuchaj, nie kupuj torebki, bo to wszystko cerata. Usłyszała pani, która siedzi w kiosku - „Czego mi pani odstrasza klienta?” Ja mówię: Proszę pani, to jest moja córka. Nie chcę, żeby kupowała z ceraty torebkę. Niech sobie kupi skórzaną, to jej ta torebka trochę posłuży, no z ceraty to ile taka torebka może wytrzymać? Powyciera się, te brzegi, brzydko to wygląda, już się tej torebki nie nosi.