Teatr NN

Informacja o wizycie Miłosza w Lublinie - Grażyna Płodowska - fragment relacji świadka historii z 7 kwietnia 2011

[O wizycie Miłosza w Lublinie] dowiedziałam się od szefa „Solidarności” biura projektów, w którym pracowałam w tym czasie. Cieszyłam się, że mogę wziąć udział, dostałam zaproszenie na to spotkanie na KUL-u i uczestniczyłam w nim.

Mówiło się [też o tym] sporo u mnie w domu, wśród moich przyjaciół, to na pewno, no i wśród ludzi „Solidarności” albo w środowisku, które tymi sprawami się interesowało. Ale komunikatów w mediach nie pamiętam.

O Miłoszu wiedziałam dużo wcześniej z różnych relacji osób, które mi opowiadały, że jest w ogóle taki ktoś, że pisze. A z literaturą, z dziełami jego spotkałam się w czasie pobytu pierwszego w Anglii w '58 roku i tam pierwsze jego utwory do mnie docierały, do których w Polsce wtedy dostęp był dosyć trudny.