Handel drzewem - Rachel Duwdewani - fragment relacji świadka historii z 11 grudnia 2017

Tyle co wiem, że kupowano drewno w lesie, przeważnie [u tych], co mieli majątki ziemskie. Las [także] należał do nich. [Tatuś] wyjeżdżał zobaczyć czy warto kupić, czy będzie zarobek. Nocował we wsi u jakiejś rodziny polskiej, gdzie się tylko dało.

Latem przyjmował robotników, którzy wycinali te drzewa i posyłało się to do tartaku.

Tam robili z tego deski i belki, to się widocznie sprzedawało.

Cała rodzina od strony tatusia i ze strony mamusi, wszyscy handlowali drewnem.

Jeden brat mojego dziadka miał nawet fabrykę fornirów, to z drewna takie pokrycie cienkie. Oni byli najbogatsi z całej rodziny. On miał fabrykę fornirów, miał swój tartak, miał jakieś małe osiedle obok Warszawy, które tatuś myślał kupić, zanim otworzył skład drewna.