Teatr NN

Eksterminacja ludności żydowskiej - Israel Gutman - fragment relacji świadka historii z 10 września 2009

Byłem [pewien], że coś takiego jest, bo były dzieci z nami i kiedy się rozmawiało albo porozumiewało z tymi kobietami z drugiej strony, one pytały o dzieci i myśmy pytali o dzieci. To znaczy ci, którzy mieli dzieci i mieli żonę z drugiej strony. Tych dzieci nie było. To było jasne, że ich zamordowano, to nie było żadną niespodzianką.

[Niespodzianką, natomiast było dla nas,] że nas nie mordowano, bo myśmy wiedzieli co zachodzi w Treblince, wiedzieliśmy dokładnie co się z tymi Żydami stało w Bełżcu i tak dalej. Wszystko co się dzieje było dla mnie zupełnie jasne, bo w Warszawie, myśmy w podziemiu dokładnie wiedzieli co się dzieje. Jasne było też, że to miało miejsce na Majdanku.