Edukacja - Stefan Leonhardt - fragment relacji świadka historii z 14 października 2009

Mając lat kilka, przed wojną, około roku 1938 zacząłem uczęszczać do szkoły powszechnej w Pawłowie. W tym czasie była to Publiczna Szkoła Powszechna – tak się nazywała, była to siedmioklasowa szkoła. Nie ukończyłem jej, ale z uwagi na to, że ojciec mój ukrywał się przed okupantami hitlerowskimi i mieszkał w Żółkiewce, pojechałem do niego i przebywałem tam przez trzy lata, ukończyłem szkołę powszechną w Żółkiewce, już po śmierci ojca, bo ojciec umarł w 1945 roku.

Następnie przeniosłem się do mamy, do rodziny do Pawłowa, gdzie w roku 1946 wstąpiłem do szkoły stopnia średniego, tak zwanej przemysłówki. To była szkoła zorganizowana przez rozbudowujący się przemysł cementowy na terenie ziemi chełmskiej, w tym wypadku w Rejowcu, która kształciła podstawowe kadry dla tego przemysłu. Szkołę tę ukończyłem i w 1950 roku, jako jeden z lepszych uczniów, zostałem wytypowany przez władze szkolne do kontynuowania nauki w kierunku związanym z przemysłem cementowym: skierowano mnie do Liceum Przemysłu Cementowego w Sosnowcu, które ukończyłem po trzech latach, uzyskując tytuł technika technologa.