Teatr NN

Doktorat "Honoris causa" Czesława Miłosza - Norbert Wojciechowski - fragment relacji świadka historii z 15 marca 2008

Byłem odpowiedzialny za stronę organizacyjną szeregu doktoratów „Honoris causa” na KUL-u.

Szczególnie utkwił mi w pamięci jeden doktorat. To było wydarzenie na skalę niespotykaną, mianowicie doktorat „Honoris causa” Czesława Miłosza, w czerwcu 1981 r. Na to wydarzenie „ drzwiami i oknami” pchała się elita kulturalna i artystyczna Polski. Pamiętam jak aktorzy z Gustawem Holoubkiem, Kolbergerem, Michałowską zaproponowali by wieczorem, w dniu doktoratu odbył się w auli specjalny program pod tytułem „Aktorzy polscy Miłoszowi w hołdzie”.

Uczestniczyli w nim także Voit, Szczepkowski, cała elita. Myśleliśmy także, że dojdzie wtedy do spotkania trzech najwybitniejszych Polaków, oprócz Jana Pawła II, mianowicie Wałęsy, Miłosza i kardynała Wyszyńskiego. Niestety kardynał Wyszyński zmarł w maju 1980 r. Odbyło się natomiast spotkanie Miłosza z „Solidarnością” na dziedzińcu uniwersyteckim KUL, wypełnionym nie tylko przez młodzież, ale delegacje „Solidarności” całego kraju. Potem wydawałem na KUL-u książki Miłosza, tłumaczenia Pisma Św., tom esejów „Ogród Nauk”. Ale ten tom wydany na KUL-u miał straszne ingerencje. Usunięto z niego wydawanego na zachodzie, w Paryżu, eseje o Dostojewskim, Tomasie Venclova. W tekście innych także były ingerencje.