Teatr NN

Czarownica przynosiła płaczki - Kazimierz Błaszczak - fragment relacji świadka historii z 8 lipca 2011

O czarownicach mówili, ze zaczarowała dziecko miało urok, bo czarownica przyniosła, na przeciw okna położyła płaczki. Do mieszkania, jak było gdzieś małe dziecko, to czarownica przyniosła płaczki, dziecko płakało, nie mogło tam usypiać, tego, a czy go może brzuszek bolał, to nie wiem, ale czarownica. [...] No takich narobiła takich z gałguna takich laleczek, sześć takich malutkich takich jak palec, położyła, bo tak kiedyś jak kłady.