Czarownica popsuła mleko - Regina Żyła - fragment relacji świadka historii z 22 maja 2012

Ony [sąsiedzi] mlika ni ma, no i co to jest? Nie ma mleka, nie chce dać mleka, kopie. […] pod jabłonko wyoruje ojczym […] łożysko od krowy, jedzie naokoło, pod drugo jabłunko wykopuje drugie takie łożysko, tej krowy. Ale to nie było naszej krowy, tylko czyjeś.

Mamusia poszła do sąsiadki […] a tam taka starsza kobita była i mówi: „Madejko, co się dzieje, taka i taka sprawa”–„Ni mum mlika –mówi –takie syrzynie mi się doji, aż się brzydze tego, co to jest? A Bronek poszed, wyłorał dwa łożyska spod jabłonki” Mówi: „Weście to, napal drzewa suchego i weście, podpalcie to i niech się to pali” No i wzięła mama. Przyniesły tam drzewa, zrobiliśmy ogniska i pali się to, smaży toto, a ja wziełam tak kija i tak waliłam, żeby tak pryndzy, bo mi się przykrzyło stać, nie, i tak kijem w to mięso to żywe, nie. No i spaliło się to mięso. Przylatuje ta sąsiadka! […] do mamy i mówi: „Adamowsko kochano, co się dzieje, moje krowy ryczu, o tak, łeb dostaju do tyłka, tak mówi, coś się dzieje z moimi krowami.”Strach było na te krowy popatrzeć, jak się pan zamierzył kijem, to ło tak wywijała do tyłka, ło tak. A te krowy to długo sie tak męczyły. […] jak były, och toby to una [sąsiadka uważana za czarownicę] miedzy coś zbirała, lotała, ziela jakieś. No i mówiły, het szły, bo una ich nie zauważyła, tych orkiestrantów, i mówi, latała, latała, późni uny szły z boku, żeby ich nie widziała, a u nas taka stara figura była i przyszła do ty figury, darła tyn mech z tej figury i całowała te figure i darła ten mech. […] tako czarownica była.