Czarownica i szpilki - Janina Brodzik - fragment relacji świadka historii z 28 lutego 2013

Były naprawdę, były na prawdę, powiem panu taki faktyczny ten. Tam była taka pani która miała krowy i bardzo dużo miały dobrego mleka. Miała zawsze dużo mleko, tak podejrzewali jo, że coś ona musi mieć tam ze złym duchem. I miała tako, za jej brata wyszła dziewczyna, mieszkała nie daleko i poszła do niego, do tego pana. A jak jest święto Wniebowstąpienie to te czarownice wiejskie takie latajo i zbierajo jakieś ziele.

Ale to ja to widziałam, ja to wiem, to nie jest kłamstwo. I zbierajo, ale nikt nie wie na co, co one z tego robio, tak. Ale oni coś majo z tym, że to mleko mogo późni zabrać, mogo zabrać drugiej osobie mleko. I ta, niby że to była jej brata żona, zabrała jej mleko. Zaczęła ta krowa, miała dużo mleka a później ze krwio zaczęła doić to mleko.

No i poszła właśnie tacy byli, jak oni się nazywali znachor - nie znachor […] owczarze, owczarze. I poszła do niego […] tam we wschodnie tereny. […] On jej powiedział żeby kupiła szpileczek […] i żeby gotowała. Jak to będzie gotować, to ta osoba która zabrała jej to mleko, to przyjdzie. No i to było blisko nas, to była prawa. I ona zaczęła to gotować, gotowała i przyszła ta jej męża siostra i mówi: „Przestań już gotować, bo nie wytrzymam, bo mnie już wszystkie kolki kujo”. I przestała gotować, i mleko oddała. […] to się działo w czwartym domu od nas.