Teatr NN

Była słoma i śpiewało się kolędy - Czesława Szczepańska - fragment relacji świadka historii z 18 czerwca 2012

Do kuchni przynosiło się słomę. W kuchni była słoma, bo była taka maleńka kuchenka, to tam była słoma i tam dzieci się bawiły. Na Wigilię, to była rarytas. […] Ale przychodzili sąsiedzi na Wigilię i sąsiedzi do nas przycho, rodzina, sąsiedzi tam jak mieszkaliśmy jeszcze jak mała byłam i jak już tutaj przyjechaliśmy na Kolonie Antoniów to moja ciocia przychodziła ze swoją rodziną, druga ciocia ze swoją rodziną i jeszcze sąsiedzi nasi –Jabłońscy, przychodzili ze swoimi dziećmi. I, no i po Wigilii rodzice śpiewali kolędy, a my szaleliśmy, w tej słomie, w tym sianie.