Teatr NN

Antysemityzm w przedwojennym Lublinie - Joseph Tauber - fragment relacji świadka historii z 30 marca 2011

Nie brakowało antysemitów przed wojną. Widać było na Krakowskim Przedmieściu, [tam] były sklepy żydowskie, stali studenci obok [drzwi] i nie dawali Polakom wejść do sklepu.

Napadali na nas w szkole. Nieraz jak chodziliśmy [do] dzielnicy polskiej, to trzeba się było pilnować, bo młodzież napadała na nas. W sobotę chodziliśmy do parku, to studenci napadali na nas. Trzeba się [było] bronić, a bronić się nie wolno było.

Bund miał bojówki, [które] przeciwstawiały się tym chuliganom. [Pewnego] razu poszliśmy [i] napadali na nas, [a] oni byli przyszykowani, bronili się. Wtedy wyzywali ich, jak jeszcze raz się [to] powtórzy, to wyślą [ich] do Berezy Kartuskiej.