Teatr NN

Aleja Żyrzyńska i jej okolice w przedwojennych Puławach - Zdzisław Łodziana - fragment relacji świadka historii z 15 października 2003

Tutaj od ulicy Zielonej i do tego budynku i do gimnazjum aż to był płot taki dębowy, on oddzielał teren wojskowy. Później było to gimnazjum i liceum, następnie to nadleśnictwo, tej restauracji Pod Dębami nie było i później przerwa była, szkoła podstawowa i później wille, wille tej dzielnicy działek, aż do toru kolejowego.

Oczywiście tego chodnika nie było, był żywy piasek, droga ta do Żyrzyna prowadząca jeszcze jak pamiętam. Były koleiny, to był taki gościniec, dopiero później wybrukowali go aż do toru kolejowego, tam była Ruda Czechowska, ten przystanek się nazywał nie Puławy Miasto tak jak teraz, tylko Ruda Czechowska tam pisało, taki był baraczek dla schronienia się przed deszczem i wiatrem. No za torem kolejowym była strzelnica wojskowa, to już był teren wojskowy po prawej stronie, po lewej stronie to był las instytucki, który prowadził na Michałówkę, to był taki ośrodek instytucki.

Za dużo [budynków] to tak nie było [przy tej ulicy]. Tu naprzeciwko kina obecnego po przeciwnej stronie był skład tarcicy pamiętam, to nawet kierownikiem jego czy współwłaścicielem był mąż siostry mojej matki, czyli dla mnie to wujek, Scholl się nazywał. I tutaj przy tej Polnej było parę domów i tutaj tego Mordaka sklepy. Te domy takie były biedne, ale one udzielały stancji tym gimnazjalistom, co się tam stołowali, no a później była przerwa, bo był szpital, ten który jest w tej chwili, on jest rozbudowany, a później była ulica Bema, która prowadzi tam do tego ośrodka sportowego Wisły, to nie Wisła, czy to w tej chwili Azoty, nie wiem, kto teraz jest właścicielem tego ośrodka, no i te działki, tam było parę domów. Ulica Kruka o ile pamiętam do torów kolejowych, a tam przed samymi torami był ten ośrodek Weterynarii Instytutu Puławskiego, co jest w tej chwili.