Życie kulturalne wśród społeczności żydowskiej po wojnie

[RozwińZwiń]

W drugiej połowie 1944 roku do Lublina przyjeżdża wielu działaczy społecznych, kulturalnych i politycznych pochodzenia żydowskiego, którzy w ogromnym stopniu przyczyniają się do ożywienia życia wśród społeczności żydowskiej. Już dwa tygodnie po wyzwoleniu przybyło około 300 Żydów, z których jedynie piętnastu było przed wojną mieszkańcami Lublina, pozostali pochodzą z całej Lubelszczyzny, a także z Warszawy1. Na przełomie 1944 i 1945 roku w Lublinie przebywa prawdopodobnie najwięcej Żydów w całej jego powojennej historii.

Tuż po wyzwoleniu Lublina rodzi się również pomysł wydawania żydowskiej gazety pt. „Biuletyn Żydowskiej Agencji Prasowej"2.

Dwujęzyczny polsko-jidyszowy „Biuletyn Żydowskiej Agencji Prasowej” to pierwsze czasopismo żydowskim ukazujące się w wyzwolonym Lublinie. Czasopismo jest wydawane w Lublinie od 13 listopada 1944 roku do prawdopodobnie 29 grudnia tego roku, następnie redakcja gazety zostaje przeniesiona do Łodzi, a potem Warszawy3.

3 grudnia 1944 roku w sali Instytutu Muzycznego przy ulicy Kapucyńskiej 7 koncertuje Diana Blumenfeld. Z uwagi na zniszczenie wszystkich drukarni żydowskich w Lublinie i brak czcionek hebrajskich, widzowie przychodzą n koncert z biletami wydrukowanymi wyłącznie w języku polskim.

18 marca 1945 roku zorganizowano „Wieczór słowa i pieśni”. Udział w wydarzeniu wzięli: aktorka filmowa i teatralna Diana Blumenfeld, a także Dydio Epsztejn i niejaki Rabinowicz. W 1947 roku sprawy związane z kulturą powierzono Żydowskiemu Towarzystwu Kultury i Sztuki4.

1. Wróć do odniesienia Kopciowski Adami, Zarys dziejów Żydów w Lublinie [w:] Żydzi w Lublinie - Żydzi we Lwowie: Miejsca - Pamięć – Współczesność, s.20.
  2. Wróć do odniesienia Pietrasiewicz Tomasz, Przewodnik po historii słowa drukowanego w Lublinie, Lublin 2004, s.532.
  3. Wróć do odniesienia Nazaruk Piotr, „Biuletyn Żydowskiej Agencji Prasowej” (1944–1949), www.teatrnn.pl [data dostępu: 12.05.2017].
  4. Wróć do odniesienia Kina, teatry, widowiska, http://teatrnn.pl/miastozydowskie, [data dostępu: 12.05.2017].