Program Historia Mówiona realizowany jest w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN” od 1998 roku. Polega on na rejestrowaniu, opracowywaniu oraz upowszechnianiu relacji mówionych dotyczących Lublina i Lubelszczyzny od dwudziestolecia międzywojennego do czasów współczesnych.

Program Historia Mówiona realizowany jest w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN” od 1998 roku. Polega on na rejestrowaniu, opracowywaniu oraz upowszechnianiu relacji mówionych dotyczących Lublina i Lubelszczyzny od dwudziestolecia międzywojennego do czasów współczesnych.

Teatr NN

Rok w pasiece. Przygotowania do zimowli – Jan Janczak – fragment relacji świadka historii Tekst

historia - Rzeczpospolita Pszczelarska ; pszczoły ; życie pszczół ; praca pszczelarza ; pszczelarstwo ; praca w pasiece ; kalendarz pszczelarski ; pożytki pszczele ; zimowla ; zimowanie pszczół ; kłęb pszczeli ; czerw pszczeli ; pyłek pszczeli ; rodzina pszczela ; gniazdo pszczele ; nawłoć ; choroby pszczele ; warroza (choroba) ; leki przeciwko warrozie ; matki pszczele ; przegląd pasieki ; podkarmianie pszczół ; syrop cukrowy ; pokarm zimowy dla pszczół ; miód spadziowy ; ocieplanie uli ;...

Czytaj więcej

Produkty z mojej pasieki – Zygfryd Gajewski – fragment relacji świadka historii Tekst

historia - Rzeczpospolita Pszczelarska ; współczesność ; pszczelarstwo ; pasieka Zygfryda Gajewskiego w Urzędowie ; Urzędów ; Bęczyn ; miód ; pyłek pszczeli ; produkty pszczele ; kit pszczeli ; propolis ; choroby pszczele Produkty z mojej pasieki Wytwarzam dobry miód i tyle. Pyłek zostaje dla pszczół. Niektórzy pszczelarze pozyskują pyłek na sprzedaż, tak samo jak kit pszczeli, propolis. Na kicie jakieś lekarstwa produkują i to jest bardzo dobry produkt pszczeli. Ja zostawiam go na ramkach, żeby odkażał i zapobiegał...

Czytaj więcej

Wartość pyłku i pierzgi - Elżbieta Kowalczyk - fragment relacji świadka historii Tekst

Generalnie zasadniczą wartością miodu jest zawartość w nim pyłku. Pyłki określają jego rodzaj i są alergenami. [Stanowią] też coś niezwykle ważnego dla organizmu, bo składają się z białka. To są jak gdyby cząsteczki, które powodują rozmnażanie roślin, gamety. Nie ma bardziej cennego materiału genetycznego, jeśli chodzi o wartość biologiczną. Sam pyłek przy bezpośrednim spożyciu jest mniej przydatny, bo nauczyliśmy się go konserwować poprzez suszenie. [W ten sposób] niwelujemy osiemdziesiąt procent jego wykorzystania przez organizm. Nie umiemy konserwować świeżego pyłku. Można...

Czytaj więcej

Produkty pszczele - Antoni Filipowicz - fragment relacji świadka historii WideoTekst

Z pasieki uzyskuje się następujące produkty: miód, wosk i pyłek, czyli tak zwana pierzga – ale to tylko, kiedy jest kupiec na ten pyłek, który najczęściej jest używany do wyrobów kosmetycznych i leczniczych. Wydajność uli w Polsce zależy od bardzo wielu czynników – w tym okolicy i samych pszczół. Średnia wynosi 10-20 kg miodu z jednego ula. Jest jeszcze czwarty produkt - to jest tak zwany kit pszczeli, czyli propolis, który można uzyskać w ilości 50 g z ula rocznie....

Czytaj więcej

Pierzga jest najlepszym suplementem diety - Elżbieta Kowalczyk - fragment relacji świadka historii Tekst

Pierzga to jest coś w rodzaju kiszonki, jaką robią pszczoły. Jak my kisimy kapustę i ogórki, tak [pszczoły] konserwują pyłek jako zapas na zimę dla przyszłych pokoleń. Świeży pyłek ubijają łebkami w komórkach i powlekają to warstewką miodu. Ze swoich gruczołów dodają jakichś substancji. Pierzga jest przyswajalna w stu procentach, tak jak świeży pyłek. Różnica fizykochemiczna jest taka, że pierzga ma nieco więcej witaminy K niż pyłek, dlatego ma coraz większe uznanie w społeczeństwie. Czyni cuda, naprawdę nie ma lepszego...

Czytaj więcej

Pszczele produkty w domowym gospodarstwie - Czesław Król - fragment relacji świadka historii Tekst

Żona piecze często miodownik. Miodem też słodzimy. Tylko do słodzenia najlepiej nadaje się miód wielokwiatowy. Bo jak się osłodzi kawę czy herbatę gryczanym, to nim zalatuje, ponieważ miód gryczany ma specjalny aromat. A jak się osłodzi wielokwiatowym, to kawa czy herbata jest słodka, nie ma tego aromatu. Miód jest zdrowy. Syn poławiał pyłek, ale ja nie mam czasu na poławianie. Pyłek trzeba co dwa dni czy nawet codziennie zebrać i wysuszyć. Przy tym jest dużo roboty. Miodu nie powinno się...

Czytaj więcej

Miód ma magiczną moc - Kazimierz Brudkowski - fragment relacji świadka historii Tekst

Miód ma magiczną moc! I tu znów wkraczamy w te wierzenia. Ja znam taką panią, też związana z pszczelarstwem, z gór naszych, która wierzy w to, że jak ją głowa boli i napije się wody źródlanej, to ją głowa przestanie boleć. I przestaje. Bo ona po prostu w to wierzy. Tak samo, jeżeli uwierzymy, że miód pomaga, to pomoże. Ale nie to, że jak ja już mam grypę czy zapalenie płuc i wezmę łyżkę miodu, to cudownie ozdrowieję, nie. Profilaktycznie,...

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli - Józef Bańka - fragment relacji świadka historii Tekst

W tamtym roku kupiłem sobie poławiacz pyłku do wielkopolskich uli. To są dwie kraty. Jedna przeciw warrozie. Jakbym okurzył przeciw warrozie, to leciałaby ona na spód przez kratę. Pszczoły idą przez drugą kratę, przez co spada pyłek. Ponieważ pszczoła ma go na nóżkach. W zeszłym roku wyciągnąłem parę słoików. Jeden pszczelarz mówił, że mogę zamordować pszczoły. I tak się stało. Nie powinienem tego robić. Nie wiedziałem, że one się jednak wysilą. W tym roku poławiacz już mam przy trzecim ulu....

Czytaj więcej