HGIS Lublin to serwis zawierający informacje o historii miasta i regionu, który umożliwia wyszukiwanie informacji na temat osób, wydarzeń, miejsc i źródeł. Informacje te prezentowane są na interaktywnych mapach, wykorzystujących historyczne źródła kartograficzne.

Serwis dedykujemy naszemu zmarłemu koledze Tadeuszowi Przystojeckiemu.

Teatr NN

APL, Akta miasta Lublina, sygn. 35/22/0/5.1.19/615, O častnyh Evrejskih učiliŝah hederah, s. 36-37 - cheder SZWERDSZARFA Chemii

• Miejsce publikacji: Lublin
  • Data publikacji: 1883

Właściciel chederu: bakalarz SZWERDSZARF Chemia  (uczył się w chederach).
W 1883 r. cheder zajmował jeden pokój budynku we własności SZWERDSZARFA Chemii. Uczyło się tutaj 4 uczniów. Uczył bezpłatnie. Uczono tu Talmudu Babilońskiego od 9 do 12 godziny rano.