Prasa niezależna – „Biuletyn Informacyjny Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego «Solidarność» Ziemi Krasnostawskiej” (1981, 1989)

Pismo ukazujące się w Krasnymstawie.

WydawcaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Od numeru 3 podtytuł: „Nieregularne pismo MKZ NSZZ «Solidarność» Krasnystaw”.

Pismo wydawane przez Miejski Komitet Założycielski w Krasnymstawie od czerwca do października 1981 roku. Wznowione przez Wydawnictwo WZZ Region Chełm. Od 26 lipca do 25 grudnia 1989 wydano 10 numerów.

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Marek Adamczuk, Aleksander Chudzik, Kazimierz Głowacki, Andrzej Grabek, Jan Huszcza (przewodniczący Miejskiego Komitetu Założycielskiego), M. Jasińska, Józef Kociuba, M. Matysiak, Wacław Musiel, Stanisław Osiewicz, M. Psujek.

Prezentowano artykuły poświęcone tematyce związkowej i historycznej w ujęciu lokalnym, a także poświęcone paktowi Ribbentrop–Mołotow, inwazji Armii Czerwonej z 17 września, wspomnieniom Józefa Światły, czy wydarzeniom grudnia 1970 roku.

Opublikowano 5 numerów w nakładzie 300–500 egzemplarzy, w formacie A4, drukowanych na powielaczu1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 http://www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=R01550_Biuletyn_Informacyjny_%E2%80%9ES%E2%80%9D_Ziemi_Krasnostawskiej [dostęp: 10 marca 2015]. Zob. E. Wilkowski, Solidarność w Krasnostawskiem w latach 1980–1989, Chełm 2014, s. 140, 145. Zob. także: M. Choma-Jusińska, NSZZ „Solidarność” Region Chełmski, w: NSZZ Solidarność 1980–1989. Tom 5. Polska Środkowo-Wschodnia, pod red. Ł. Kamińskiego i G. Waligóry, Warszawa 2010, s. 598.