Prasa niezależna – „Biuletyn Informacyjny” (1982–1983)

„Biuletyn Informacyjny”

Tytułem nawiązywał do „Biuletynu Informacyjnego” wydawanego przed stanem wojennym przez NSZZ „Solidarność” w Zakładach Azotowych „Puławy”.

WydawcaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Pismo wydawane w Puławach od 5 listopada 1982 do 10 grudnia 1983 roku przez Tymczasową Komisję Zakładową „Solidarności” w Zakładach Azotowych w Puławach.

W podtytule często umieszczano dopiski „wydanie wojenne” lub „wojenny”,

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Pismo redagował Zdzisław Wiśniewski, za druk odpowiadali Ryszard Brzeziński, Zbigniew Lipa, Andrzej Szczygieł i Henryk Witczak.

Pismo zaprzestało działalności po fali aresztowań w puławskiej „Solidarności” w grudniu 1983 roku.

Ten sam zespół odpowiadał za wydawanie pisma „Solidarność Ziemi Puławskiej. Wydanie Wojenne”.

Prezentowano wiadomości z Zakładów Azotowych i terenu Puław, artykuły o aktualnej sytuacji w kraju.

Publikowano także uchwały Tymczasowej Komisji Zakładowej i inne odezwy. Opublikowano 9, wydawanych nieregularnie, numerów w nakładzie 2–4 tys. egzemplarzy, o objętości 1–8 stron, w formacie A4, drukowanych na powielaczu w prywatnych mieszkaniach1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 http://www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=R01631_Biuletyn_Informacyjny_%E2%80%9ES%E2%80%9D_ZA_Pu%C5%82awy [dostęp: 10 marca 2015]. Zob. także: M. Dąbrowski, NSZZ „Solidarność” Region Środkowo-Wschodni, w: NSZZ „Solidarność” 1980–1989. Tom 5. Polska Środkowo-Wschodnia, pod red. Ł. Kamińskiego i G. Waligóry, Warszawa 2010, s. 557, 558.