Prasa niezależna – „Żak” (1987–1989)

„Żak”

Podtytuł „Pismo Niezależnego Zrzeszenia Studentów”

WydawcaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W numerach 4–20 w winiecie znalazły się skróty nazw uczelni: AM, AR, KUL, UMCS, PL.

Pismo wydawane między marcem 1987 a majem 1989 roku przez Tymczasową Komisję Międzyuczelnianą NZS w Lublinie, od maja 1988 roku przez Międzyuczelnianą Komisję NZS w Lublinie.

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Inicjatorami pisma byli Wojciech Bogaczyk i Eryk Chojnacki. Do redakcji należeli także Sylwester Strzałkowski oraz przedstawiciele KU NZS z poszczególnych uczelni.

Autorami tekstów byli m.in. Wioletta Szafrańska i Anita Gargas.

Wydano 23 nieregularnie ukazujące się numery, w nakładzie 500 egzemplarzy, objętości od 4 do 10 stron formatu A5 (jeden numer w A4), drukowane metodą sitodrukową. Druk odbywał się początkowo w Warszawie i Lublinie, następnie tylko w Warszawie.

Prezentowano oświadczenia, komunikaty, aktualne wiadomości, teksty o charakterze publicystycznym, komentarze dotyczące działalności NZS w Lublinie. Numer z 9 maja 1987 roku był numerem specjalnym z okazji wizyty papieża Jana Pawła II w Lublinie1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 M. Dąbrowski, Żak, w: Encyklopedia Solidarności. Opozycja w PRL 1976–1989, tom 1, Warszawa 2010, s. 515.