Prasa niezależna – „Kontrapunkt” (1982)

„Kontrapunkt”

Podtytuł: „Pismo NSZZ «Solidarność» Szkół Wyższych w Lublinie”

Pismo wydawane między 1 września a 3 listopada 1982 roku.

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Redakcję stanowili: Radosław Drwal jako założyciel, redaktor naczelny i wydawca oraz Maria i Zenon Binkiewiczowie odpowiedzialni za druk.

Wydano 5 numerów w nakładzie 500 egzemplarzy, objętości 4 stron formatu A5, drukowanych metodą sitodruku.

Prezentowano artykuły publicystyczne traktujące o postawach moralnych w czasie stanu wojennego, materiały dotyczące sytuacji na UMCS.

Numer 1 w części nakładu zawierał treść homilii bpa Ignacego Tokarczuka wygłoszonej w trakcie pielgrzymki rolników na Jasną Górę we wrześniu 1982 roku1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 M. Dąbrowski, Kontrapunkt. Pismo NSZZ «Solidarność» Szkół Wyższych w Lublinie, w: Encyklopedia Solidarności. Opozycja w PRL 1976–1989, tom 2, Warszawa 2012, s. 192, 193.