Prasa niezależna – „Kronika Lubelska” (1979–1980)

„Kronika Lubelska”

Podtytuł: „Pismo uczestników Ruchu Obrony Praw Człowieka i Obywatela w Polsce”

Czasopismo niezależne wydawane w Lublinie przed powstaniem NSZZ „Solidarność”

WydawcaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Pismo wydawane w Lublinie między styczniem 1979 a kwietniem 1980 roku przez część lubelskiego środowiska Ruchu Obrony Praw Człowieka i Obywatela w Polsce (ROPCiO).

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Redakcja: Jerzy Malinowski, Zbigniew Karpowicz i Tadeusz Zachara.

W druku pomagali także Mariusz Badyński, Krzysztof Włodarczyk i Grzegorz Wysok.

Pismo prezentowało najważniejsze informacje z regionu, głównie działalności opozycji, zwłaszcza ROPCiO, a także materiały dotyczące represji ze strony władz, wydarzeń z życia Polonii i historii regionu.

Wydano 4 nieregularnie wychodzące numery, w nakładzie do 500 egzemplarzy, objętości 5–14 stron formatu A4, drukowane na powielaczu. Druk odbywał się w prywatnym mieszkaniu1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 M. Choma-Jusińska, Kronika Lubelska, w: Encyklopedia Solidarności. Opozycja w PRL 1976–1989, tom 2, Warszawa 2012, s. 212, 213. Zob. także: A. Konderak, Bibliografia prasy opozycyjnej w PRL do wprowadzenia stanu wojennego, Lublin 1998, s. 117. Zob. także: M. Dąbrowski, NSZZ „Solidarność" Region Środkowo-Wschodni, w: NSZZ Solidarność 1980–1989. Tom 5. Polska Środkowo-Wschodnia, pod red. Ł. Kamińskiego i G. Waligóry, Warszawa 2010, s. 497.