Robert Kuwałek – Wspomnienia – Memories

Robert Kuwałek (1966 - 2014) In Memoriam
Robert Kuwałek (1966 - 2014) In Memoriam (Autor: Fedorowicz, Marcin)

[RozwińZwiń]

Wspomnienia Yarona Karola BeckeraBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W kibucu Bojowników Getta zbiera się stół przewodników [prowadzących grupy młodzieży izraelskiej do Polski] i słucha Roberta Kuwałka, który im przedstawia zupełnie inny obraz Majdanka, zupełnie inną statystykę [...] i wszystko nowe, co ukazało się w badaniach o Majdanku. I to robi na nich potężne wrażenie...

Yaron Karol Becker, Instytut Polski w Tel Awiwie

Memories of Joseph Dakar [audio]Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

I was a friend with Robert since the group of second generation of Lubliners came in 2001...

Joseph Dakar, Chairman of Lublin Jewish Organisation

Wspomnienia Orit Margaliot i Aleksa DancygaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Światło pewnych gwiazd dociera do ziemi

gdy ich samych już nie ma.

Pamięć o pewnych ludziach rozbłyska

gdy nie ma ich już wśród nas.

Owe światła – lśniące w czerni nocy –

Promienność Roberta dotykała i sięgała wielu. Zawsze, gdy kogoś spotykał, uśmiechał się od ucha do ucha – obejmował, ściskał dłoń, wypytywał i okazywał zainteresowanie. Był przyjacielem – takim, z którym było się blisko, nawet wówczas, gdy nie widziało go się przez dłuższy czas. (...)

Orit Margaliot, Alex Dancyg, Instytut Yad Vashem w Jerozolimie

Wspomnienie Adama Kopciowskiego [audio]Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Poznaliśmy się w Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej. Robert był starszy ode mnie o 8 lat. Był uczestnikiem seminarium doktorskiego u profesora – też już św. pamięci – prof. Zygmunta Mańkowskiego...

Dr hab. Adam Kopciowski, Katedra Kultury i Historii Żydów UMCS

Wspomnienia Beaty Kowalskiej [audio]Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Mieliśmy dużo wykładów w Jesziwie, ale takiej frekwencji, jaką miał Robert na swoich wykładach, to nie mieliśmy...

Beata Kowalska, Gmina Żydowska w Lublinie

Wspomnienia Iwony KryczkiBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

On, Robert – nasz przewodnik po utraconym świecie, wielki znawca tego świata. Codziennie rano witający nas uśmiechem w autokarze, zawsze chętny do pokazania miejsc przez Boga i ludzi zapomnianych…

Iwona Kryczka, Nauczycielka z Lublina

Wspomnienie Florentyny Danuty KubejkoBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Był bardzo szczery, otwarty, uczynny, powszechnie lubiany, ceniony za jego wiedzę. Tą wiedzą zresztą zawsze się dzielił...

Florentyna Danuta Kubejko, Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Izraelskiej w Lublinie

Wspomnienia Miry LedowskiBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Trudno uwierzyć, że tak krótko się znaliśmy.

Przyjęte jest myśleć, że prawdziwe przyjaźnie zaczynają się w młodości, że naiwność i świeżość uczuć ułatwia ich nawiązywanie na stałe. Może to i prawda, ale w takim razie, kto wyjaśni ten intensywny i serdeczny kontakt, jaki powstał między mną, a później Bronkiem (starszymi o tyle), a Robertem?

Mira Ledowski, Tel Awiw

Wspomnienie Dariusza Libionki [audio]Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Ja i Robert jesteśmy absolwentami Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Z tym, że ja byłem nieco starszy niż on i nie poznaliśmy się w czasie studiów. Poznaliśmy się dopiero, kiedy organizowałem w 2002 roku konferencję naukową, taką dużą międzynarodową sesję poświęcona zagładzie Żydów polskich...

Dr hab. Dariusz Libionka, Kierownik Działu Naukowego Państwowego Muzeum na Majdanku

Wspomnienia Magdaleny Pokrzyckiej-WalczakBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Kiedy wieczorem wróciłam do domu, zadzwonił telefon – to była Pani Dorota. Pytała, jak udało się zwiedzanie. – Dziękuję Pani, nie wiem, co bym zrobiła bez Pani pomocy i rad – powiedziałam. – Niech Pani lepiej podziękuje Robertowi – jestem pewna, że nasze spotkanie to Jego zasługa – usłyszałam. Dziwne, ale ja też myślę, że to Robert pomógł nam się spotkać ...

Magdalena Pokrzycka-Walczak, Przewodniczka miejska i po muzum na Majdanku

Wspomnienia Jean-Yves Potela [audio]Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Chciałbym powiedzieć kilka słów o Robercie w swoim własnym imieniu, ale także w imieniu Mémorial de la Shoah...

Jean-Yves Potel, Mémorial de la Shoah w Paryżu

Wspomnienia Przyjaciół ze Studni PamięciBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Robert był świetnym kompanem podróży, który przyśpiewywał piosenki w samochodzie i nigdy nie narzekał na niewygody transportu.[...]

Był niezrównanym tancerzem. Znał i rock&rolla, i oberka, i polkę, i kołomyjkę. Żaden rytm nie był dla niego zaskoczeniem.

Przyjaciele ze Studni Pamięci

Memories of Israel SchekBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

As a sage man, Robert's guidance was always illuminitive and wise.

Endless knowledge, dedication and patience stemmed from his personality. It is a great sorrow that such a dear person has left us.

Israel Schek, Chairman of the Zamość Jews Organization

Wspomnienia Grażyny Stankiewicz [audio]Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Grażyna Stankiewicz, Reżyserka filmowa

Memories of Neta Żytomirska-Avidar / הידיד – רוברט קובאלקBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

I listened to the way he answered my friend’s questions and decided to approach him too. I had some old letters and pictures. I showed him a letter of my uncle – Shmuel Żytomirski. "Shmuel Żytomirski!" He immediately recognized the name. "From Poalei Zion party" he hesitated a little… "Poalei Zion Yamin!"

Neta Żytomirska-Avidar, Editor of "Kol Lublin"

ראיתי כיצד הוא עונה לשאלותיהם של חברי הקבוצה והחלטתי גם אני לגשת אליו. היו בידי מכתבים ותמונות ישנות.  הראיתי לו מכתב של דודי...
"שמואל ז'יטומירסקי!"  קרא בהכירו מיד את כותב המכתב, את דודי. " ממפלגת פועלי ציון", הוא היסס מעט, "פועלי ציון ימין!"

Wspomnienie Marcina Wrońskiego [audio]Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Ja wtedy byłem mniej znanym pisarzem i pamiętam, że zaszedłem do barku przy Chatce żaka na piwo czy kawę. I w pewnej chwili podszedł do mnie niewysoki blondyn i zapytał, czy ja to ja, bo zna moje książki i bardzo się cieszy, że może mnie poznać osobiście...

Marcin Wroński, Pisarz