Pomniki lubelskie – pomnik Konstytucji 3 maja

Pomnik Konstytucji 3 maja na placu Litewskim w Lublinie

W formie pierwotnej – 3 maja 1916 roku

AutorzyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Edward Kotyłło (koncepcja)

Witold Marcewicz (orzeł)

Na postumencie (1,55 m) umieszczony rozrzeźbiony w formę spękanej skały kamień pamiątkowy o wysokości 1,45 m (element pierwotnego pomnika, usuniętego w 1963 roku), na nim rozkładający skrzydła orzeł (0,75 m) w koronie zamkniętej. Wszystkie elementy wykonane z piaskowca. Na postumencie daty 1791–1981, na kamieniu napis:

NA PAMIĄTKĘ
OBCHODÓW 125EJ
ROCZNICY 3 MAJA
1791–1916

Pomnik odsłonięty po raz pierwszy 3 maja 1916 roku, miał formę pokrytego reliefami kamienia na niskim postumencie. W 1963 roku został usunięty z pierwotnego miejsca i przesunięty w pobliże publicznego szaletu.

3 maja 1981 roku, z inicjatywy Henryka Łusiewicza (przewodniczącego Stronnictwa Demokratycznego), ustawiony na skraju placu Litewskiego, podwyższony przez dodanie dwuelementowego postumentu i zwieńczony figurą orła.

Autorem koncepcji dzisiejszego wyglądu pomnika jest Edward Kotyłło, wykonawcą orła – Witold Marcewicz.

Kazimierz S. Ożóg, Pomniki Lublina, Ośrodek „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 2014.