Pomniki lubelskie – pomnik Ofiar Majdanka

Pomnik Ofiar Majdanka na terenie dawnego niemieckiego obozu koncentracyjnego.

Wiktor Tołkin (całość koncepcji)
Janusz Dembek (konstrukcja)

Współpraca:
Kazimierz Leczkowski, Wiesław Ramach, Bogdan Frydrychowicz (rzeźbiarze)
Edward Araminowicz, Eugeniusz Bielewicz, Andrzej Dominiecki, Zdzisław Siemiątkowski, Władysław Stiasny, Ewa Susicka-Zmarzlik (architekci)

Pomnik składa się z dwu zasadniczych elementów: bramy i mauzoleum. Do pierwszej prowadzi betonowa Droga Hołdu i Pamięci, w części zagłębiająca się w formę wąwozu najeżonego w ścianach bocznych piaskowcowymi głazami, ze stromymi schodami prowadzącymi do prześwitu bramy. Analogiczne głazy na zachodniej ścianie masywu bramnego, opadającej ku terenowi obozu.

Brama o wymiarach 11 x 35 x 7 m jest w części betonowym odlewem. Od południa opada ku terenowi obozu szerokimi schodami (wys. jej górnej krawędzi ponad teren od strony muzeum wynosi 24 m). Oddalone o 1 km mauzoleum (kopuła wys. 5 m, średn. 35 m, cokół o średn. 45 m, całkowita wys. 15 m) jest również odlewem betonowym, częściowo z okładzinami granitowymi. Wewnątrz misa z prochami pomordowanych, w kopule oszklony świetlik. Na fryzie obwodowym (szer. 2,5 m, dolna krawędź na wys. 2 m) formy nawiązujące do abstrakcyjnej dekoracji górnej części bramy. Nad schodami prowadzącymi na podest reliefowy napis:

LOS NASZ DLA WAS
PRZESTROGĄ