Lubelska Grafika

Niejako na marginesie dokonań malarskich i rzeźbiarskich rozwijała się związana z Lublinem sztuka rytownicza i graficzna.

Widoki LublinaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Grafika współczesnaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Inny rozdział w tej dziedzinie zapisała twórczość artystów związanych z Lublinem, takich jak Wiktor Ziółkowski, Juliusz Kurzątkowski, Zofia Kopel-Szulc, Henryk Szulc i młodsza generacja grafików lubelskich, takich jak m. in.: Barbara Bałdyga, Stanisław Bałdyga, Maksymilian Snoch, Grzegorz Dobiesław Mazurek, Stanisław Górecki (czytaj <<).

Ekslibris lubelskiBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Osobne miejsce zajmują lubelskie dzieje ekslibrisu. Lubelskie Towarzystwo Miłośników Książki skupia wokół siebie twórców, kolekcjonerów i miłośników znaków książkowych, a poprzez swoje inicjatywy wokół ekslibrisu jednoczy ludzi różnych profesji.

Kamiński I. J., O sztuce w Lublinie, [w:] Radzik T., Witusik A. A., Lublin w dziejach i kulturze Polski, Lublin 2000.

Opracował: Grzegorz Kondrasiuk