Zygmunt Grzywacz

Zygmunt Grzywacz – fotograf, sekretarz Lubelskiego Towarzystwa Fotograficznego.

Zygmunt GrzywaczBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Zygmunt Grzywacz pochodził z Siedlec, zajmował się kupiectwem. Był żonaty z Leokadią z domu Nojek. W 1923 roku przyszedł na świat jego syn Stefan Jerzy Grzywacz, używający imienia Jerzy. W późniejszych latach ksiądz profesor dr hab. Jerzy Grzywacz został pierwszym kierownikiem Katedry Kościelnego Prawa Procesowego KUL.

W 1936 roku urodził się Leon, drugi syn Zygmunta i Leokadii Grzywaczów1. Jeszcze w tym samym 1936 roku Zygmunt Grzywacz z rodziną przeprowadził się do Lublina2.

Lubelskie Towarzystwo FotograficzneBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Zygmunt Grzywacz był jednym z pierwszych członków Lubelskiego Towarzystwa Fotograficznego, utworzonego na przełomie 1936 i 1937 roku. Według wspomnień innych członków Towarzystwa Zygmunt Grzywacz – urzędnik Izby Skarbowej – w czasie II wojny światowej porzucił swój zawód i zawodowo zajął się fotografią, obejmując sklep z materiałami fotograficznymi przy Krakowskim Przedmieściu 31, przejęty po eksterminowanym Tomkinie. W podobny sposób postąpiło kilku innych członków Lubelskiego Towarzystwa Fotograficzego, porzucając swoje dotychczasowe zawody i podejmując się prowadzenia zakładów fotograficznych, m.in. Zygmunt Dobkiewicz, lekarz szkolny w Gimnazjum im. Stanisława Staszica3.

Wojna i okupacjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W czasie II wojny światowej w pracy zakładowej pomagał Zygmuntowi Grzywaczowi syn Stefan Jerzy, który ukończył Gimnazjum im. Hetmana Jana Zamojskiego w Lublinie, a następnie rozpoczął naukę w Liceum Biskupim Lubelskim. Maturę uzyskał w ramach tajnego nauczania w 1943 roku. Początkowo pracował jako ekspedient w sklepie ojca, a następnie przeniósł się do laboratorium przyzakładowego. W 1943 roku wstąpił do Wyższego Seminarium Duchownego w Lublinie. W 1948 roku otrzymał święcenia kapłańskie4.

Zygmunt Grzywacz wziął udział w Pierwszej Ogólnopolskiej Wystawie Fotografiki Polskiej, otwartej w lutym 1938 roku. Wśród 17 lublinian znaleźli się także inni członkowie Lubelskiego Towarzystwa Fotograficznego: Zygmunt Dobkiewicz, Szaja Mamet, Edward Hartwig, Antoni Kozłowski, Stanisław Magierski, Henryk Makarewicz, Mieczysław Rotblit, Jerzy Rozmej, Marian Rzechowski, Stanisław Szramowicz, Stanisław Szydłowski i Wiesław Żarski5.

Opracowanie: Małgorzata Karwicka

Redakcja: Monika Śliwińska

PrzypisyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1Oddziałowe Biuro Udostępniania i Archiwizacji Dokumentów w Lublinie, Komenda Wojewódzka Milicji Obywatelskiej w Lublinie 1954–1983, IPN Lu 020/267.

3J. Magierski, Lubelskie Towarzystwo Fotograficzne, 1987.

5K. Leśniak, Lubelskie Towarzystwo Fotograficzne, [dostęp:] 14.06.2016.