Zdzisław Cackowski (1930-2016)

Filozof. Rektor Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie w latach 1987–1990.

Kariera naukowaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Zdzisław Cackowski urodził się 1 stycznia 1930 roku w Warząchewce Królewskiej koło Włocławka.

Jest absolwentem szkoły średniej we Włocławku. W latach 1950-1955 studiował na Wydziale Filozoficznym Uniwersytetu Łomonosowa w Moskwie. Od 1955 roku był związany z Uniwersytetem Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Z lubelskim uniwersytetem był związany do 2014 roku1.

W latach 1987-1990 pełnił funkcję rektora Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.

Zainteresowania badawczeBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Profesor Zdzisław Cackowski zajmował się zagadnieniami związanymi z problemami filozofii, w tym teorią poznania i zagadnieniami materializmu dialektycznego i historycznego.

(...) profesor Cackowski był ideologiem, to był człowiek związany z pewnym systemem władzy i filozofią marksistowską.

Jerzy Bartmiński

Jest autorem publikacji naukowych, książek i artykułów opublikowanych w czasopismach specjalistycznych.

Publikował także na łamach "Kameny" jako docent Katedry Filozofii UMCS. Dla przykładu w 1968 ukazał się jego artykuł poświęcony głównie rozważaniom na temat właściwego pojęcia słowa "wychowanie". Autor podkreślał m.in. że jego uwagi dotyczą zarówno nauczycieli szkół podstawowych i średnich, jak również pracowników naukowo-dydaktycznych szkół wyższych.2Zaś w listopadowym numerze z 1969 roku pisał o wizji świata. Tekst został napisany z myślą o zbliżającym się 100-leciu urodzin Włodzimierza Lenina3.

Profesor Zdzisław Cackowski zmarł w 2016 roku.

1. Wróć do odniesienia https://www.umcs.pl/pl/zmarl-prof-dr-hab-zdzislaw-cackowski,4623,zmarl-prof-dr-hab-zdzislaw-cackowski,37933.chtm, [dostęp: 30.03.2021].
  2. Wróć do odniesienia Kamena : dwutygodnik społeczno-kulturalny, R. 35 nr 11 (392), 26.V.1968.
  3. Wróć do odniesienia Kamena : dwutygodnik społeczno-kulturalny, R. 36 nr 24 (431) + dod. Zapole, R. 3 nr 3 (9), 23.XI.1969.