Zbigniew Gluza (ur. 1955)

Redaktor, wydawca, współzałożyciel, redaktora naczelny i autor pisma „Karta”. Współzałożyciel i prezes Fundacji „Karta”. Laureat ważnych wyróżnień m.in. medalu św. Jerzego, nagrody im. Jerzego Giedroycia (z zespołem „Karty”).

ŻyciorysBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Zbigniew Gluza urodził się w 1955 roku w Warszawie. Ukończył studia na Politechnice Warszawskiej. W trakcie studiów działał w środowisku teatru alternatywnego. Po studiach podjął prace jako redaktor w miesięczniku Informatyka. W 1981 roku rozpoczął przygotowania do wydania, nowego niezależnego pisma Odnowa, którego pierwszy numer miał ukazać się w grudniu 1981 roku. Wybuch stanu wojennego uniemożliwił mu realizacje planu. Na początku stycznia 1982 roku powołał podziemną gazetkę Karta, która po wydaniu 19 numerów, przekształciła się w książkowy almanach poświęcony tematyce wolności w świecie dyktatur.

W podziemiu opublikował autorską książkę monografię Teatru Ósmego Dnia (1982). W 1987 roku był inicjatorem ogólnopolskiego, niezależnego Archiwum Wschodniego.  W 1985 roku został aresztowany. Po wyjściu został zatrudniony jako redaktor biuletynu w Polskim Towarzystwie Psychologicznym, gdzie pracował do 1989 roku.

Po roku 1989 inicjator, a następnie prezes dwóch fundacji: Fundacji Archiwum Wschodniego i Fundacji KARTA.

Jako redaktor naczelny Wydawnictwa KARTA, prowadzi serie wydawnicze: albumów najważniejszych wydarzeń Polski w XX wieku, a także książek wspomnieniowych wydawanych w seriach: Świadectwa i Żydzi polscy. Autor i współautor kilkudziesięciu wystaw, m.in. Oblicza totalitaryzmu, Dni „Solidarności”, Bramy wolności. Od "Solidarności" do zjednoczenia Niemiec, Koniec Jałty.

Członek Kolegium Programowo-Historycznego Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku.

Nagrody i wyróżnieniaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści